Naar inhoud springen

Turkieje

Uut Wikipedia
Turkieje

Turkieje (Nederlands: Turkeye) is een g'ucht in de gemêente Sluus. D’r bin ongeveer 20 inweuners (2020). ‘t Grooste deêl van d’uuzn in ’t dorp bin wel vakantieverbluuven.

Turkeye was van 1796 toet 1970 een deêl van de gemeênte 't Kerkje (een klein deêl was van gemeênte Iezendieke). Die gemeênte kwam in 1970 by Wosburg, dat in 2003 were opging in de gemeênte Sluus.

Geschiedenisse[bewerk | brontekst bewerken]

Bie d' overgaove van Sluus in 1604 (Tachtigjaorige Oôrlog) kwaom'n d'r 1500, veural Turksche, galeislaov'n vrie. In dat jaor kreêg Turkieje z’n naeme van Maurits van Oranje. Ie wilde zo de Turksche zeêmann'n bedanken veur under steun an de Nederlan'n in de stried tegen de Spanjaorden. Die Turk'n binne e paor jaor laoter op 'Ollandse scheep'n nao Alherije, toen een provincie van 't Ottomaonse Riek, verscheept.

Liever Turks dan Paaps (eigentlik: Liever Turckx als paeusch) is een uutspraoke en striedleuze ten tiede van de Tachtigjaorige Oôrlog. In ’t begun wierd de stried tegen de Spanjaorden gesteund deur de katholieken en de protestanten in de Nederlan'n maor achter een ende kreêg de stried sterke anti-katholieke trekk'n. Vo de striedlust an te wakkeren ontstong azo de leuze 'Liever Turks dan Paaps' unger de Geuzen.

Lienks nae buten[bewerk | brontekst bewerken]