Naar inhoud springen

Biebelgordel

Uut Wikipedia
SGP-stemmers per gemeênte bie de Twidde Kaemerverkieziengen van 2010

De Biebelgordel, ok wel in 't Iengels Bible Belt, is een aanduuding voor de geografische band in Nederland die laopt van het westen van Overiessel naar Zeêland. Hier weune relatief vee bevindelijk grifformeerden, oak wel an'eduud as de zwartekousenkerken. Voo'beelden van bevindelijk kerken binne de Hersteld Hervormde Kerke, Grifformeerde Gemeênten, Grifformeerde Gemeênten in Nederland in Oud Grifformeerde Gemeênten in Nederland.

Liggienge[bewerk | brontekst bewerken]

De beste indicaosie voo de ligging van de Biebelgordel vurmt de anhang van de Staetkundig Grifformeerde Partij bie de verkiezingen. Ok de ChrissenUnie heit binnen de biebelgordel vee meer aanhang dan in aore streken van Nederland.

De Biebelgordel lôpt globaal van de Zeêuwse eilan'n en het Zuud-'Ollandse Goeree-Overflakkee via het rivierengebied van de provincies Zuud-'Olland, Noord-Braebant, Utrecht en Gelderland, door de Gelderse Vallei en de Veluwe naar Overiessel. Plekken mit 'n groot aandeel van bevindelijk-grifformeerden in de bevolking, as Staphorst, Genemuujen, Elspeet, Barneveld, Scherpenzeel, Ederveen, Ede, Opheusden, Nieuw-Lekkerland, Hardinxveld, Werkendam, Wiek en Aelburg, Sprang-Capelle, Ouwdurp, Menheerse, Flupland, Scherpenisse, Stavenisse, Krunige, Krabbendieke, Iese, Schraevenpolder, Borssele, Erremu, Melis en Aegte liggen in dit gebied. Enkele plekken die buuten het gebied liggen, maar waor wel relatief vee bevindelijk grifformeerden weune, zien Katwiek (an Zeê), Riessen in Urk.

Literatuur[bewerk | brontekst bewerken]

  • Jan Dirk Snel, Waarom daar? De Refoband of Refogordel als onderdeel van de Protestantenband, in: Fred van Lieburg (red.), Refogeschiedenis in perspectief. Opstellen over de bevindelijke traditie (Heerenveen: Groen, 2007), p. 51-91, ISBN 978-90-5829-780-8
  • Willem Oosterbeek, Gordel van God: een voettocht langs 's Heeren wegen (Wormer: Inmerc, 2006) ISBN 90-6611-674-9

Lienks nae buten[bewerk | brontekst bewerken]