Naar inhoud springen

Noordgouwe

Uut Wikipedia
Liggienge
Durpskerke van Noordgouwe

Noordgouwe is een durp in de gemeênte Schouwen-Duveland. Het ao 775 inweuners (2023). Het is an'ewezen as beschermd durpsgezicht. Toet an 1961 was Noordgouwe een eigen gemeênte weertoe ok Schoddebozze horende, deerna horende het toet an 1997 bie de gemeênte Brouwes'aeven.

Geschiedenisse[bewerk | brontekst bewerken]

Noordgouwe is eên van de jongste durpen van Schouwen-Duveland. Toe 't waeter tussen Schouwen en Duveland verzandde en hier in 1374 een deel wier in'epolder, wier hier een durp 'esticht.

Noordgouwe is een riengdurp, mee int midden de wat hoôger 'elegen Driekoningenkerke uut 1462. Rond de kerke loôpt een gracht. Het kloôster Sion van de orde der Kartuizers stong tussen 1434 en 1572 weer noe de Kloôsterwegt ni Schoddebozze loôpt. In 1577 wieren de stenen vant kloôster gebruukt voor herstel van de kerke. An de rieng stit nog een travalje.

Ten wêssen van Noordgouwe lag Uus de Pottere, een 16e-eeuws kasteeltje van Hendrik de Pottere, dat in de loôp der jaeren wier verbouwd tot een boerderieje.

Van 1763 toet an 1952 hao 't durp een meule. In 1902 kreeg Noordgouwe een streekziekenhuus dat in gebruuk was toet an 1957, toe in Zurrikzeê een nieuw ziekenhuus wier 'eopend. D'r zit noe in Kuuroord in.

Lienks nae buten[bewerk | brontekst bewerken]

Plae'ies[bewerk | brontekst bewerken]