Naar inhoud springen

Haeriengvliet

Uut Wikipedia
Haeringvliet

Het Haeringvliet is een zeêerm tussen Goereê-Overflakkeê an de zuudkante in Svore-Putt'n en de Hoekse Waerd an de noordkante.

Voor 1200 waere Voorne en Flakkee één eiland. In 1216 brak de dunenrij an de kust deur en d'r ontstong een grôte geule die z'n eige een wegt beanende deur 't anwezige veên. De naem Haeringvliet treffe m'n al 1315 voor 't eerst in de schrifteleke bronnen an, mar de meêst gebruukte neame was Flakkeê, vandeer dat 't eiland d'r achter Overflakkeê 'enoemd wier. Pas in de 19e eêuwe wier de naem Haeringvliet algemeên. Midden in het Haeriengvliet leit een nog altied beweund eiland, Tiengemeêten.

In 1970 is het waeter deur middel van de Haeringvliet of'eslote en wier ut zoet. An deze Haeriengvlietdam is 12 jaer 'ebouwd. Bie Stellendam is een sluus voor de scheepvaert 'emaekt. An de aore kante van 't eiland is een brugge 'ebouwd naer de Hoekse Waerd, de Haeringvlietbrugge. Deze brugge is in 1969 ope 'esteld en was de eerste verbinding van Flakkeê mit het vasteland.

D'r binnen planne om de sluuzen in de dam op een kiere te zettene, mar deer is nogal weerstand tegen, want dan komt de zoetwaetervoorzienieng in gevaer.

Externe verwieziengen[bewerk | brontekst bewerken]