Naar inhoud springen

Haeriengvlietdam

Uut Wikipedia
Haeriengvlietdam vanof 't Haeriengvliet

De Haeriengvlietdam ist zesde bouwwêrk van de Deltawêrreken. De dam sluut het Haeriengvliet of en leit tussen Svore-Putt'n en Goereê-Overflakkeê (zuudkante) tussen het Haeriengvliet en de Noôrdzeê. An de zuudkant van d'n dam leit de Goereese sluus voort scheepvaertverkeer.

Bouw[bewerk | brontekst bewerken]

Omdat de Rijn en Maes int Haeriengvliet uutkomme, kon het nie zomar worre of'eslote. Er wier deerom 'ekoze voor de anleg van een spuisluuzencomplex met een liengte van ongeveer een kilometer, dat per seconde zowat 25.000 kuub waeter kan doorlaete.

Omt sluuzencomplex te kunne bouwene, is een deel van de monding vant Haeriengvliet tiejelek in'epolderd. In deze bouwpolder ist volledige sluuzencomplex tot stand 'ekomme. In november 1958 begonne de heiwêrkzaemheden voor de anleg van de sluuzen. In totaol gingen 22.300 paelen de grond in. Toen in 1961 de heipalen in de grond zatte, wier begonne mit het bouwene van de spuisluuzen. Pas toe deze klaer waere (1966), wier de polder weig'ehaeld en de dam 'emaekt. In 1970 was de Haeriengvlietdam gereêd. Op 15 november 1971 opende Koniengin Juliana mit minister Willem Drees jr. van Verkeer en Waeterstaet de Haeriengvlietdam.

Kenmerken[bewerk | brontekst bewerken]

De dam is vuuf kilometer langk en 56 meter breêd. Hie heit in totaol 17 sluuzen van 56,5 meter breêdte. Jaerleks wor 30 miljard m³ waeter deur'elaete. Wegverkeer kan mit de N57 mit 2x2 riestraoken over d'n dam.

Er was een tied spraeke van een gedeeltelijk opezetten van de Haeriengvlietdam, maar dat is van de baene. 't Zou een hoape perblemen geve mit zoet waeter voor de boeren op 't eiland.

Afbeeldingen[bewerk | brontekst bewerken]

Externe verwieziengen[bewerk | brontekst bewerken]