Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Uut Wikipedia

Haarlemmerliede en Spaarnwoude is 'n voormaelige hemeênte in de provincie Noord-'Olland en op 1 jannewari weun'n der 5.483 mensen (bron:CBS). 't Hebied ei een oppervlakte van 2086 hectare en lig as plattelanshemeênte tehen de Randstad an. In 't hebied lig ok 't recreaotiehebied Spaarnwoude wiran vee mensen komm'n zwemm'n, vissen en derhelijke.

Heschiedenisse[bewerk | brontekst bewerken]

De hemeênte Haarlemmerliede en Spaarnwoude ontstoeng op 8 september 1857 toen an de hemeênten Haarlemmerliede en Spaarnwoude saemenevoegd wiern. Eihelijk zou de nieuwe hemeênte Haarlemmerliede eheêten motten ène, mè onder protest wier 't et den uudihe naem vanwehe de rechen van Spaarnwoude as oussen van de twi durpen.

Op 27 september 1863 hoeng der een stik van de hemeênte Haarlemmerliede en Spaarnwoude of, omdan de stikken Houtriek en Polaonen en Zuudschalkwiek overhiengen ni de hemeênte Haerlem. In 1874 kwam der echter nae inpolderienge de 'Outrakpolder bie.

Op 1 meie 1927 hoengen echter de hemeênten Schoten en Spaarndam ok op in de hemeênte Haerlem, wironder de Veêrpolder, de Zuderpolder, de Romeul'npolder en de Waederpolder. Op 1 oktober wier de rest, wironder 't durpje Zuudschalkwiek, overedrohen an de hemeênte Haerlem.

Ok wier in 1963 en 1970 een deêl van den 'Outrakpolder overedrohen an de hemeênte Amsterdam, wat a nie ni de zin was van vee inweuners.

Durpen in de voormaelige hemeênte[bewerk | brontekst bewerken]