Naar inhoud springen

Alkmaer

Uut Wikipedia
Gemeênte Alkmaer
Nederlands Alkmaar
'Ollands 'tzelfde
Westfries Alkmar, Alkmare
Liggienge
Kaerte
Land Nederland
Provincie Noord-'Olland
Streêken
Noord-Kennemerland
West-Friesland, Zaenstreek
Oôdplekke Alkmaer
Oppervlakte 117 km²
- land
110 km²
- waeter
7 km²
Inweuners
112.000 (2023)
Dichteid 1014 inw./km² (land)
Coördinaot'n 52°37’ N 4°45’ L / <span class="geo-dec geo" title="Maps, aerial photos, and other data for Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".°Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".’’ Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".°Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".’’">Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".°Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".’’, Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".°Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".’’

Alkmaer is 'n gemeênte en stad in de provincie Noord-'Olland. De gemeênte ei 112.000 inweuners, de stad 93.000.

Alkmaer is in 1972 vergroôt mie de gemeênten Koediek (deêls) en Oudurp en de plekke Omval, en in 2015 mie de gemeênten Hraft-De Riep en Schermer.

De hemeênte lig in 't min'n van de provincie. Alkmaer is nae Amsterdam en Haerlem de hroste stad van Noord-'Olland. Beroemd is den Alkmaerse kaesmart.

Heschiedenisse[bewerk | brontekst bewerken]

Alkmaer wor voe 't eêst in den elven eêuwe enoemd, onder Heiloo. In den twaelfde eêuwe lag 't onder de frontlinie van de stried tussen de 'Ollanders en West-Friezen. In 1254 kreeg Alkmaer stadsrechen. In 1492 worn de rechen tiedelijk opeschort, omda de stad an de ribellie van 't Kaes- en Broôdvolk meedee. In 1573 wor de stad deur Alva belegt, mè van Alckmaer de victorie ee. Dit beleg was 't kierpunt in de Tachtigjaerihen Oôrlog. In de zeventien'n eêuwe kwam de stad toet bloeie wat a voeduur toet noe mede vanwehe de strattehische plekke.

Belangrieke hebou'n[bewerk | brontekst bewerken]

In Alkmaer staen 'n paer prachtihe kerk'n, wironder de Kapelkerke en de neohotischen Sint-Laurenskerke van Cuypers. 't Bekenste hebou is de Waeg op de Hroôte Mart wir a friedags de kaesmart wor ehouwen.

Bekende inweuners[bewerk | brontekst bewerken]

Lienks nae buten[bewerk | brontekst bewerken]


Kaesmart