Alkmaer

Uut Wikipedia
Hemeênte Alkmaer
Kaesmart

Alkmaer is 'n stad en hemeênte in 't min'n van de Nederlanse provincie Noord-'Olland. Op 1 jannewari 2004 a de stad 94.121 inweuners. Neffen de stad Alkmaer zellef besti de hemeênte ok uut de durpen Koediek, Omval en Oudurp. Alkmaar is nae Amsterdam en Haarlem de hroste stad van Noord-'Olland. Beroemd is den Alkmaerse kaesmart.

Heschiedenisse[bewerk | brontekst bewerken]

Alkmaer wor voe 't eêst in den elven eêuwe enoemd, onder Heiloo. In den twaelfde eêuwe lag 't onder de frontlinie van de stried tussen de 'Ollanders en Wes-Friezen. In 1254 kreeg Alkmaer stadsrechen. In 1492 worn de rechen tiedelijk opeschort, omda de stad an de ribellie van 't Kaes- en Broôdvolk meedee. In 1573 wor de stad deur Alva belegt, mè van Alckmaer de victorie ee. Dit beleg was 't kierpunt in de Tachtigjaerihen Oôrlog. In de zeventien'n eêuwe kwam de stad toet bloeie wat a voeduur toet noe mede vanwehe de strattehische plekke.

Belangrieke hebou'n[bewerk | brontekst bewerken]

In Alkmaer staen 'n paer prachtihe kerk'n, wironder de Kapelkerke en de neohotischen Sint-Laurenskerke van Cuypers. 't Bekenste hebou is de Waeg op de Hroôte Mart wir a friedags de kaesmart wor ehouwen.

Geboren in Alkmaer[bewerk | brontekst bewerken]