Naar inhoud springen

Meindert Hobbema

Uut Wikipedia
Het Laejn'ie van Menheerse. 1689. Londen, National Gallery.

Meindert Lubbertszeune Hobbema (Amsterdam, 31 oktober 1638- Amsterdam, 7 december 1709) was een Nederlandse kunstschilder van lanschappen.

Hobbema kwam op 17-jaerige in de leer bie Jacob van Ruisdael om boowschappen te doewene, verref te maekene ent aetelier op orde te houwene. In 1668 trouwende hie mit Eeltje Vinck, de huushouwster van de Amsterdamse burgemeêster Lambert Reynst. Toen die hoe een goed baenj'ie bezurgende as wienroeier, hiewd 'm op mit schilderen. Het echtpaer kreeg vuuf kinders, tweê stierve op heêl jonge leeftied.

Hobbema behoor tot de kunstenaers die nie binne beïnvloed deur Rembrandt. Z'n werrek is nie heroïsch of theatraal, aok niet eênzaam of somber. Z'n bekendste werk is Het Laejn'ie van Menheerse (1689), dat in 1822 wier verkocht deur de gemeênte Menheerse en dat tegenwoordig deel uutmaekt van de verzaemelieng van de National Gallery in Londen.

Hobbema weunende op de Rozengracht tegenover Rembrandt van Rijn en wier op 14 december 1709 begraeven naest de Westerkerke.

Externe verwiezieng

[bewerk | brontekst bewerken]
Wikimedia Commons Kiek vò meêr plaetjes over dit onderwerp op de bladzie Meindert Hobbema van Wikimedia Commons.