Libreville

Uut Wikipedia
Reheriengshebouw in Libreville

Libreville (Frans: de vrieë stad) is den oôdstad en tevens de hrossen stad van Gabon. De stad a op 1 jannewari 2005 578.156 inweuners en lig an de Gabonnese kuste. De stad lig an de Komo-rivier, dichbie de Holf van Guinee. In de stad is de luchtaeven Libreville International Airport te vin'n.

Heschiedenisse[bewerk | brontekst bewerken]

't Hebied wir a de stad Libreville lig wier voe de Franse kolonisaotie in 1839 a beweund deur de stamme van de Mpongwe. De stad Libreville zelluf wier esticht in 1843 as 'andelsstasjon voe de Franse, ier wiern vurral de slaoven wigebrocht. Libreville was de belangrieksen kaoie in Frans Equaotoriaol Afrika van 1934 toet 1946. Toen a Gabon onafankelijk wier, in 1960, a Libreville 31.000 inweuners.

Heografie[bewerk | brontekst bewerken]

Libreville lig in 't noôrdwessen van Gabon an de Komo-rivier, dichbie de Holf van Guinee. De stad is verdeêld in verschill'nde district'n, wironder Batterie IV, Mont-Bouët en Oloumi. Gabon lig in de provincie Estuaire, in 't departement Komo-Mondah. Dichbieziende plekken zien Cocobeach, Kango, Ntoum, Point Denis en Santa Clara.