Naar inhoud springen

Holf van Guinee

Uut Wikipedia
Kaerte Holf van Guinee
Sattelietfoto Holf van Guinee

De Holf van Guinee is een vrie breên inamme van den Atlantischen Oceaon in 't wessen van Afrika. In de Holf van Guinee lihhen twi baoien, naemelijk de Baoie van Benin in 't noôrdwessen en de Holf van Bonny in 't noôrdoôssen. De Holf van Guinee lop ruwwig van Kaop Lopez in Gabon tot Kaop Palmas in Liberia.

Uutmon'nde rivier'n[bewerk | brontekst bewerken]

In de Holf van Guinee mon'n een hroôt antal rivier'n uut, wironder de rivier de Niher, bekend van 't land Niher, de Kongo, de Volta en de Sanaha.

Eilan'n[bewerk | brontekst bewerken]

In de Holf van Guinee lihhen ok een hroôt antal vulkaonische eilan'n, wivan a 't hroste hedeêlte deêl uut mik van Equatoriaol Hunea. Deze eilan'n lihhen op een breuke wivan an ok de Mount Cameroon en 't Adamawahebergte deêl uut maeken. De vulkanische eilan'n in de Holf van Guinee zien van lienksboven ni rechsonder: Bioko, Príncipe, São Tomé en Annobón. Een aor eiland is Corisco.

Olie[bewerk | brontekst bewerken]

De Holf van Guinee verberg hroôte hoeveelheden ruwen olie, omdan de rivier'n die an uutmon'n in de holf hroôte hoeveelheden orhaonisch sediment, zoas blaeren, ofzett'n, en zò voe eên van 's waerelds hroste hoeveelheden ruwen olie ezurgd ène.

Anhrenzende lan'n[bewerk | brontekst bewerken]

De volhende lan'n hrenzen van west ni zuudoôst an de Holf van Guinee: