Hitlerkever

Uut Wikipedia

De Hitlerkever (Anophthalmus hitleri) is een blinde kever die in enkele vochtige grotten in Slovenië voarkomt. De kever deelt zijn genus met 42 andere soorten en 95 andere subsoorten.De andere led'n van het subgenus van de Hitlerkever, de Trechinae zijn, gelijk de hoofdsoort Carabidae, carnivore jagers op kleinere medegrotbewoners.

noam[bewerk | brontekst bewerken]

De Hitlerkever eeij zijn wetenschappelijke naam te danken aan een Duutse insectenverzamelaar henoamd Oscar Scheibel, aan wie in 1933 een exemplaar van deze tot dan toe onbekende keversoort werd verkocht. Scheibel vernoemde hem naar de toen net tot rijkskanselier verkozen Adolf Hitler. ("In bewondering" zo schreef hij in zijn verklaring. De naam van de genus Anophthalmus betekent zoveel als "oogloze" zodat de vertaling uit het latijn zoveel betekent als "de oogloze van Hitler". De toewijding bleef niet onopgemerkt door Hitler, die Scheibel een vriendelijk bedankbriefje schreef. Ondanks het feit dat de naam inmiddels enigszins misplaatst lijkt komt het in de taxonomische traditie niet veel voor dat de binominale naam van een organisme achteraf gewijzigd wordt.

Volkswagen Kever?[bewerk | brontekst bewerken]

De Volkswagen Kever was onstaan mede doordat Hitler, Ferdinand Porsche de opdracht gaf een auto voar 't volk te bouwen: de Volkswagen Kever. Buuten dit toeval eeij de Volkswagen Kever niks meej 't Hitlerkevertje te moaken.