Aemeland

Uut Wikipedia
Gemeênte Aemeland
Nederlands Ameland
Fries It Amelân
Liggienge
Kaerte
Land Nederland
Provincie Friesland
Streêken
Waddenhebied
Oôdplekke Ballum
Oppervlakte 269 km²
- land
57 km²
- waeter
212 km²
Inweuners
3.800 (2022)
Dichteid 66 inw./km² (land)
Coördinaot'n 53°27’ N 5°45’ L / <span class="geo-dec geo" title="Maps, aerial photos, and other data for Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".°Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".’’ Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".°Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".’’">Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".°Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".’’, Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".°Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".’’

Aemeland is 'n eiland en gemeênte in de provincie Friesland mie 3.800 inweuners.

Op het eiland binne vier durpen: Hollum, Nes, Buren en Ballum. Vadder binne d'r de buurtschappen Kooiplaats en Ballumerbocht. Vroeger was er nog een aor durp, Sier genaemd, mar dat is bie sturmen "verdronken" en leit noe in zeê. Hollum is het durp mie het ouwste 'uus van Aemeland, gebouwd in 1516. Aemeland eit een vuurtoren, genaemd Bornrif, zie ok de lieste van vuurtorens in Nederland. Het eiland is bereikbaer mie de veerboôt vanaf Holwerd. In de 19e eêuw lag d'r nog een tiedje een dam nae Aemeland, de Aemelandse Dam. Bie een sturm is die dam verdwene een wier Aemeland weer een eiland wa-a het tot noe toe is gebleve.

Ameland leit tussen de Waddenzeê en de Noordzeê. Ten wes'n van Ameland leit het Borndiep mie an de overkant Terschellienge, en in het oôs'n is bie 'elder weer nog net het Schiermonnikoôg te ziejen.

Ameland bestit veelal uut zandduunen. Ten oos'n van Buren leit het Oerd, een drassig natuurhebied weera zeêwaeter deu een antal geulen vrie in- en uutstroômt. De liengte an strand is 27 km.

Antal inweuners per durp in 2021:

Naem Inweuners
Hollum 1.300
Nes 1.200
Buren 740
Ballum 410

Lienks nae buten[bewerk | brontekst bewerken]

Wiki letter w.svg
Dit artikel is nog vees te kort.
Je oor uutgenoôd 't mee joe kennisse uut te breien.