Aemeland

Uut Wikipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Aemeland (Ollans: Ameland) is een eiland en gemeênte in Friesland. Op het eiland binne vier durpen: Hollum, Nes, Buren en Ballum. Vadder binne d'r de buurtschappen Kooiplaats en Ballumerbocht. Vroeger was er nog een aor durp, Sier genaemd, mar dat is bie sturmen "verdronken" en leit noe in zeê. Hollum is het durp mie het ouwste 'uus van Aemeland, gebouwd in 1516. Aemeland eit een vuurtoren, genaemd Bornrif, zie ok de lieste van vuurtorens in Nederland. Het eiland is bereikbaer mie de veerboôt vanaf Holwerd. In de 19e eêuw lag d'r nog een tiedje een dam nae Aemeland, de Aemelandse Dam. Bie een sturm is die dam verdwene een wier Aemeland weer een eiland wa-a het tot noe toe is gebleve.

Ameland leit tussen de Waddenzeê en de Noordzeê. Ten wes'n van Ameland leit het Borndiep mie an de overkant Terschelling, en in het oôs'n is bie 'elder weer nog net het Schiermonnikoog te ziejen.

Ameland bestit veelal uut zandduunen. Ten oos'n van Buren leit het Oerd, een drassig natuurhebied weera zeêwaeter deu een antal geulen vrie in- en uutstroômt. De liengte an strand is 27 km.

Antal inweuners per durp op 1 jannewari 2004:

Naem Inweuners
Hollum 1390
Nes 1110
Buren 670
Ballum 310
Bron: CBS

Topogrâfie[bewerk | brontekst bewerken]

Ameland-natuur-OpenTopo.jpg

Topogrâfische kaerte van Ameland, sept. 2014. Klik op de kaerte vò een vergrôting.

Lienks nae buten[bewerk | brontekst bewerken]