Naar inhoud springen

Zijdestaert

Uut Wikipedia
Zijdestaert
IUCN-status: Veilig
Zijdestaert
Zijdestaert
Taxonomische indeêlienge
Riek: Beêsten (Animalia)
Stamme: Chordabeêsten (Chordata)
Klasse: Veugels (Aves}
Orde: Zangveugels (Passeriformes)
Femielje: Zijdestaerten (Hypocoliidae)
Heslacht: Hypocolius
Soôrt
Hypocolius ampelinus
(Bonaparte, 1850)
Eiers

De zijdestaert (Hypocolius ampelinus) is de enigse soôrt uut de femielje Hypocoliidae. De zijdestaert broei in Irak, Pakistan, Iran en Turkmenistan. De zijdestaert overwinter bie de Rooie Zeê, zelfs tot in Sudan, op 't Araobisch Schiereiland, tot an de Perzische Holf en West-India. De zijdestaert is ok zeldzaem an de oôstelijke Middelandse Zeêkust. De zijdestaert is vurral te ziene is struukhewas, tuunen en palmboôm'n.

Voedsel en leg

[bewerk | brontekst bewerken]

Zijdestaerten leven vurral van bessen, viehen, daodels, ok eetn ze insecten en are onhewervelden. Der nest wor deur beie ouwers emikt, verborhen in de struuken. Ze lèn 3 tot 5 eiers. De jonge zien heêlbruun van kleure. Buuten de broedtied om leven ze in kleine hroepjes.

Kenmerken en verwanschap

[bewerk | brontekst bewerken]

De ventjes van de zijdestaert zien ehaâl bruunhries mie een zwart masker rond der oôhen, wat an de wuufjes missen. Zijdestaerten èn een vrie dikke snaevel en een zwarte punt an de staert. Ze lieken op de zijdevliehenvangers, wibie an ze, saemen mie de pestveugels, soms worn inedeêld. Ok wor ezeit an ze verwantschap èn mie de buulbuuls.

Zijdestaerten zien standveugels of korteafstandstrokkers. Ze zien nie zeldzaem.