Wasschappelse Zeêdiek

Uut Wikipedia

De Wasschappelse Zeêdiek is een vuuf kilometer lange zeêwerienge van basaltsteên in de dunenrij die't eiland Walcheren tegen de zeê bescherumt. Voh de Deltawerken was dizze diek 't teken van Nederland tegen 't waeter.

De diek is emaekt in de 16e eêuwe. In 1483 startte ze mee de anlei van een inlaegdiek achter de ouwe dunen. Op 15 juli is estart mee de anlei van de zeêdiek mee vergunnienge en anwizzegied van Kaerel d'n Vuufden. Van de originele diek is tegenwoordig weinig mi over, omdat'er oalmè betere materialen kwaeme. Noe vin je der vee basaltsteên. In 1906 is ter bescherming van de diek een pael'oôd gebouwd, in Wasschapel stit dit bekend as het Groôt 'oôd.

Oôrlog[bewerk | brontekst bewerken]

Tiedes de Twidde Waereldoôrlog wier dun diek op 3 oktober 1944 deur Britse bommewerupers ebombardeerd. 'T resultaet was een gat van ruum 150 meter breêd. 'T was springtie, en't binnendriengende zeêwaeter overstroômde 't dorp Wasschappel. Op 29 oktober wier de diek opnieuw ebombardeerd, mee as resultaet da 80% van Wasschappel wier verwoest. De bombardementen wiere uutevoerd om Duutse troepen van Walcheren te verdrieven en zô de Scheldemonding te kunnen veroveren, opdat de aeven van Antwerpen voh geallieerde bevoorraedienge kon oôre ebruukt.

Panorama: Deich und Polderhuismuseum Westkapelle

Externe verwiezieng[bewerk | brontekst bewerken]