Naar inhoud springen

Turkse tortel

Uut Wikipedia
Turkse tortel
IUCN-status: Veilig
Turkse tortel
Turkse tortel
Taxonomische indeêlienge
Riek: Beêsten (Animalia)
Stamme: Chordabeêsten (Chordata)
Klasse: Veugels (Aves}
Orde: Duven (Columbiformes)
Femielje: Duven en tortels (Columbidae)
Heslacht: Streptopelia
Soôrt
Streptopelia decaocto
(Frivaldszky, 1838)
Streptopelia decaocto

De Turkse tortel (Streptopelia decaocto) is een duve uut de de femielje van de duven en tortelduven (Columbidae). De Turkse tortel kom op 't moment voe in Europa, 'n hroôt deêl van Azië, Marokko, Tunesië, de VS en stikk'n van de Caraïben.

Voekomm'n[bewerk | brontekst bewerken]

Voe 1950 kwam de Turkse tortel bieni nie voe in Nederland, mè deze veugel ei zen eihen vanuut de Balkan over ael Europa verspreid. In 1949 wier 't eêste broedheval erehistreerd en sinsdien ei de veugel een hestaehen opmars emikt. De veugel is 'n cultuurvolher en leef vaok in tuun'n. Sins 1980 neem de soôrt of in antal.

Kenmerk'n[bewerk | brontekst bewerken]

De Turkse tortel is 'n bieni aelemille hrieze veugel die a onheveêr 29-32 cm lange wor. Ie ei een zwart-wit streepje in zen nikke. Zen staert is van onder voe den 'elt wit. De veugel eet vurnaemelijk kleine vruchen, torretjes, rupsen en zaeden. Ze zien ok op veugeluusjes te ziene.

Broeien[bewerk | brontekst bewerken]

De Turkse tortel bouw een simpel nist van losse takjes die aon een platje vurm'n. Ierin worn twi eiers eleid. Ze broeien in aolle maen'n van 't jaer; 't ei wor in 14 toet 18 daehen uutebroeid en de jongen vliehen nae 15 toet 19 daehen uut. Zie èn nog gin zwarte rienge.

Zie ok[bewerk | brontekst bewerken]