Naar inhoud springen

Oranjenikkekasuaris

Uut Wikipedia
Oranjenikkekasuaris
IUCN-status: Kwetsbaer
Oranjenikkekasuaris
Oranjenikkekasuaris
Taxonomische indeêlienge
Riek: Beêsten (Animalia)
Stamme: Chordabeêsten (Chordata)
Klasse: Veugels (Aves}
Orde: Kasuarissen en emoes (Casuariiformes)
Femielje: Casuariidae
Heslacht: Casuarius
Soôrt
Branta leucopsis
(Blyth, 1860)
Leefhebied oranjenikkekasuaris
Leefhebied oranjenikkekasuaris

De oranjenikkekasuaris (Casuarius unappendiculatus) is een kasuaris uut de orde Casuariiformes, wiran ok de emoes bie oorn. Den oranjenikkekasuaris leef in 't rehenwoud van 't vroehere Irian Jaya, noe Nieuw-Hunea.

Kenmerken[bewerk | brontekst bewerken]

De oranjenikkekasuaris is een vrie hroôte loôpveugel die a toet anderalve meter lange kan worn. Ze kunn'n nie vliehen en ze èn een ruug roetzwart veêrnkleêd. Der kop en een stik van de nikke is felblauw en an de kop liekn flapp'n te angn. Der nikke is felroôd of heêl ekleurd, beie heslachen van dit soôrt zien der helieke uut. 't Verschil tussen 't ventje en wuufje is echter da 't ventje kleiner is. Vadder ei de oranjenikkekasuaris enorme poôten bie een klauwachtehe binste teên.

Hedrag[bewerk | brontekst bewerken]

De oranjenikkekasuaris is zoas aolle aore kasuarissen een schoeve veugel van 't dichte rehenwoud. De veugel is endemisch in 't rehenwoud van 't noôrn van Nieuw-Hunea en ok we in beboste hebied'n langs de kuste. De kasuaris wor bedreigd deur bejaehieng en 't verliezen van zen habitat.

Broeien[bewerk | brontekst bewerken]

't Wuufje mik bie de oranjenikkekasuaris de dominante positie uut. 't Nist wor deur 't ventje emikt op een hoed hecamoufleerde plekke, de veugels paern en 't wuufje lei drie toet vuuf hroene eiers winae a ze een aor ventje hi zoekn. 't Ventje onderouw de jonge en zoek eetn voe der voe onheveêr nehen maen'n.