Naar inhoud springen

Normandie

Uut Wikipedia
Liggienge
Kaerte

Normandie (Nederlands: Normandië, Normandisch: Nourmaundie) is 'n rehio van Frankriek, gelegen in 't noordwesten langs 't Kanaol tussen Picardië en Bretagne. 't Is ok 'n 'istorische Franse provincie.

Normandie is in 2016 ontstô en bestit uit de voormaelige regio's Haute-Normandie an de benedenloop van de Seine, weera de Pont de Normandie de rivier de Seine overspant en het westelijker gelegen Basse-Normandie inclusief het schiereiland Cotentin. Toet Haute-Normandie be'orden de departementen Seine-Maritime en Eure, en toet Basse-Normandie 'orde de departementen Orne, Calvados en Manche, noe departementen van eêl Normandie.

Normandie spelende in de Twidde Weareldoôrlog een belangrieke rolle vanwege de landieng van de geallieerde troepen op D-Day (6 juni 1944) in het kaeder van Operaotie Overlord. Voora de steden Caen en Saint-Lô ao zwaere schae. In augustus 1944 waere de ergste gevechten voorbie, mae pas op 12 september wier Le Havre bevried.

Demograofie[bewerk | brontekst bewerken]

In Normandie weune onheveer 3,3 miljoen man (2019). De groôste steên bin Rouen, Le Havre, Caen, Cherbourg en Évreux. Rouen is d'n oôdstad van eêl Normandie en was ooit die van Haute-Normandie en Caen die van Basse-Normandie.

Externe verwieziengen[bewerk | brontekst bewerken]