Martien Sperling

Uut Wikipedia
Een foto van het SS Berlin dat drek nae de ramp as prentbriefkaerte is uut'egeve

Martien Sperling (Ouwdurp, 29 december 1873 - oak deer, 4 augustus 1946) was een beroemde berreger en duuker.

Biografieje[bewerk | brontekst bewerken]

Martien Sperling trouwende op 8 maerte 1900 met Huugje Struuk (1877-1936). Het echtpaer kreeg zes kinders. Hie was duuker en kapitein vant bergingsvaertuig Van den Tak. Saemen met z'n tweê neven Cornelis en Leendert Sperling wiert'en bekend deur z'n rol bie de ramp met de SS Berlin in 1907.

SS Berlin[bewerk | brontekst bewerken]

De SS Berlin was een staele veerboôt, die eigendom was van de Great Eastern Railway. 't Schip was 'ebouwd in 1894 in Hull. De SS Berlin was in gebruuk tussen Harwich en Hoek van Holland. Het schip verging tiejes een sturm vroeg in de ochend van 21 feberwari 1907 toe 't, onderwege naer Nederland, bie Hoek van Holland de piere rammende. Hierbie kwamme 128 van de 144 opvaerenden omme. In eerste instantie kon slechts ééne drenkelienge uut waeter 'ered worre. 15 drenkeliengen op de achtersteven van het in tweeën 'ebroken schip bleke onbereikbaar voor de redders. In de ochend van vriedag 23 feberwari wiere nieuwe reddingspogingen ongernome, mar zonger resultaot. Prins Hendrik kwam naer Hoek van Holland om 't reddingswerk te ziejene. De sturm wier noe minder, en mit de President van Heel proberende ze om via de piere het wrak te bereikene. Hierbie konne elf man via een touwe 'ered worre, drie vrouwen die nie durvende moste achter'elaete worre op 't dek van de Berlin.

In de nacht van vriedag op zaeterdaek beslote de butenstaonders Martien Sperling, schipper van het bergingsvaertuug Van der Tak, z'n neven Leendert en Cornelis Sparling, en George Moerkerke, een leste reddingspoging te waegene. De sleepboôt Wodan brocht viertal naer de noôrdpiere, weer ze nae middernacht ankwamme. Waedend deurt ieskouwe waeter, d'r eige vasthouwend aan de paelen om niet deur de zeê weig'esloge te worren kwamme ze bie 't wrak.

Martien Sperling klom naer boven en vond de drie vrouwen, die deer al 3 daegen waere, opt promenadedek. Eén van hen hield nogt lichaem van d'r dochtertie vast, dat van de kouwe was 'usturreve. Eén voor één wieren de vrouwen van boord 'ehaeld, een 16 jaer oud dienstmeissie as leste. Het zestal kwam veilig bie de Wodan. Om vier ure in de ochend lei de sleepboôt an de steiger van de Harwich-dienst in Hoek van Holland, en wiere de slachtoffers over'ebrocht naer Hotel Amerika.

Externe verwiezieng[bewerk | brontekst bewerken]