Naar inhoud springen

Kluut

Uut Wikipedia
Kluut
IUCN-status: Veilig
Kluut
Kluut
Taxonomische indeêlienge
Riek: Beêsten (Animalia)
Stamme: Chordabeêsten (Chordata)
Klasse: Veugels (Aves}
Orde: Steltloôperachtegen (Charadriiformes)
Femielje: Recurvirostridae
Heslacht: Recurvirostra
Soôrt
Recurvirostra avosetta
(Linnaeus, 1758)
Recurvirostra avosetta

De kluut (Recurvirostra avosetta) is een veugel uut de femielje van de kluten (Recurvirostridae) uut 't heslacht Recurvirostra.

De kluut is een 40-45 centimeter hroôte steltloôper mie een zwarte teêkenieng en kappe en een wit veêrenkleêd. De kluut ei een lang'n opewupte snaevel en zeêr lange poôten voe 't foeraheern in ondiep waeter. Juveniele kluten zien in tehenstellieng tot der ouwers bruun in plekke van zwart eteêkend.

An ze vliehen, steekn de poôten buuten de staert uut. De lange poôten dien voe 't zoeken van der eetn, wat an ze vin'n in modder en ondiep waeter deur bie der lange snaevel te zwaoien deur 't waeter. Ze leven aoltied in de buurte van waeter en broeien in kelonies bie moerassihe weilan'n en derhelijke.

Voekomm'n[bewerk | brontekst bewerken]

Kluten komm'n tiedens 't broedseizoen voe in waeterhebieden in hematigd Europa, West- en Centraol-Azië. Ze leven tiedens 't broedseizoen in hebieden as 't Lauwersmeêr en de Iese Moer. In de winter trokken ze ni Afrika of Zuud-Azië, of meêr noôrdelijker ni de kussen van Frankriek en Portuhal.

Heliekende soôrten[bewerk | brontekst bewerken]

Zie ok[bewerk | brontekst bewerken]