Engel Reinhoudt

Uut Wikipedia
Hi nae: navigaotie, zoeken

Engel Reinhoudt (Wolfersdiek, 26 jannewari 1946) is een zanger die a vriewè allaenig in 't Zeêuws zieng. Tehenwoordig weunt Reinhoudt in Serenoek. Zen bienaem is 'de Zeêuwse Bard', zien bekenste lied eêt 'Een bolus bie de koffie'. Voe deze cd werkte um saeme mee de muziekhroep Ambras uut Zeêuws-Vlaonderen, die-a de muzikaole beheleiding verzurgde.

Saeme mee aore is Reinhoudt een dialectkring 'estart in 't kerkje van Ellesdiek. In 2013 is het boekje Nijntje aan Zee van Dick Bruna deu Reinhoudt vertaeld nae 't Zeêuws onger de titel Nijntje an Zeê. De eêste zin goôt zoô: Op een dag zei vaoder pluus, wie gaèt 'r mie mee mie mien, naè de dunen en het strand, en om de zeê te zien. Daar 'goeng ze mie d'r eêmer schelpen zoeke.. In september 2013 ist boekje gepresenteerd in Middelburg.

Streektaal[bewerk | brontekst bewerken]

Engel schrieft ok in de PZC. Ieronger een vobeeld davan, het artikel Een rugesoat en een gloednieuwe bezem:

Het is nie de gewoonte om in Streektaal an politiek te doen. Daè wor a genoeg ruumte an op´offerd. Mae soms joeke m´n annen a´k de politici bezig oare of leze wat a ze aol klaer maeke en wat a vervolgens de gewone mensen daè dan wee van zegge. Neem noe dat afscheid van oanze commissaris, dat a volgens vee mensen vee te vee geld mô koste. De commotie is inmiddels over, mae dan goenge ze afgeve op mevrouw Peijs, mae dat is eigenlijk nie eêrlijk. A jie een diere nieuwe fiets kriegt a je mie pensioen gaèt of een gouwe stropdasse, dan is dat nie de verantwoordelijkheid van de krieger, mae van de gulle gever. Of a je ´t verdient eit is een twidde. Eên dienk staè wè vast: de ambtenaeren die a dat voorbereie è weinig fantasie en nie vee zin om zelf wat te doen. Ze besteeë aolles uut en om a ze nie zunig wille lieke trokke ze d´r flienk wat voe uut. Voe muziek vuufduzend euro. Ik wedde da De Deurdouwers het voe d’n elt doet en Bei Cok misschien nog wè voe vee minder. Ze dienke d’r gewoon nie over nae en de statenleden die bin gewoon om aolles goed te vinden. Die gae pas die stikken leze a t´r gemieter over is. A je baes wiggaèt, ligt het voe d’and a je zelf wat doet. Aol die ambtenaeren gae bevoorbeeld naè de receptie en omdat die toch wellicht onder werktied is, zoue die best koffie kunne zette, blokjes kaes snieë, wostjes an prikkers doe en rondgae. Da’s aol winst. En dat diner voe de commissarissen uut de andere provincies oef ok eêlemaele nie vee te kosten. In plekke van een cadeautje brienge ze aol een paer streekproducten mee, even afspreke of at het een voorgerecht of een hoofdgerecht of purring mô weze voe achteran en klaer is kees. Leuke plekjes daè a je ’t even op kan werme en waè a je lekker kan zitte bin d’r genoeg. Het durpsuus in Rittem, een zaaltje op Noord-Beveland of een café in Zeeuws-Vlaandere. Je krieg Limburgse vlaaien, koeke uut Overijssel, petaoten uut Friesland, aezebout uut Groninge of hertebiefstuk van de Veluwe en gae zô mae deur. Iedere afgevaerdigde vertelt ‘r wat over en j’ei een moai en origineel diner. En Zeêland zou zelf voe vis kunne zurge, wan daè zulle toch nog wè een paer tongen over weze die onder anvoering van Platschorre groat ebrocht bin. (Gesubsidieerde tongen:die van statenleden en die van de kweêk op land.) En wat is t’r noe leuker om landtongen te presenteren. Nog steeds è ‘k nie meêr uut’egeve as, pak wig, vuuftienonderd euro. O ja, drank! Ael kratten bier van brouwers ier uut de buurte, schoenlapperwien, appelaere, oosterscheldewaeter en babbelaerlikeur en je zit op een paer duzend. Dan ouwe me toch nog een behoorlijk bedrag over en ik dienke a de staeten daè daegenlank d’r tongen over kunne breke om te bepaelen in welk gat ze dat es zulle steke. Een nieuwe commissaris è me inmiddels. ’t Schien een angenaeme man te wezen en een goeie bestuurder. Gelukkig,

Externe verwieziengen[bewerk | brontekst bewerken]