Ecser

Uut Wikipedia

Ecser

Land Honharije
Provincie Pest
Inweuners 3.252 (2001)
Bevolkiengsdichteid 248.05/km²
Poscode 2233
Netnummer 29
Website www.ecser.hu

Ecser (Slowaoks:Ečer) is een plek in Min'n-Honharije in 't comitaot Pest. In 2001 a 't durpje 3252 inweuners witoe an ok een mindereid an Slowaok'n be'oôr. Ecser lig flak bie den internasjonaole lucht'aeven Ferihegy International Airport en is mie Boedapest verbon'n deur middel van een spoôrlien. Ecser besti uut vier historische kern'n.

Heschiedenisse[bewerk | brontekst bewerken]

Op 15 december 1315 wier Ecser voe 't eêst in de heschriffen vermeld; oewel a de plekke zelf ouwer is. Bekend is da in 896 volhens een lehende de Honhaorse (Magyaorse) prins Arpad die a zen Aziatische volk 't Donau-hebied bin'nlein, tehen een eike zou èn uuterust. Toen a 't een vroog oe a de plekke eêten, zeien de mensen da hin topohrafische naem bekend was en toen zei 't een: 'noem 't et dan eike'. 't Honhaorse woôrd voe eike is cser.

Tiedens den eêuwelange Ottomaonsen over'eersieng van Honharije (1526-1686) wier 't durp heheel verlaeten, mè in 1669 vestihen de eêste inweuners der eihen wee in Ecser. In den onafankelijkeidsstrijd onder anvoerienge van Rákóczi van 1703 toet 1711 levern Ecser elf soldaot'n.

Toet in de nehentien'n eêuwe was 't Honhaorse platteland onderdeêl van 't feodaole stelsel en de durpen waern in 't bezit van hroôthrondbezitters, de zohenaemde magnaot'n. 't Durp Ecser was in de an'n van graef Antal Grassalkovich die a in 't behun van de 17e eêuwe Slowaok'n ni 't durp aeln, den oôrzaek van de Slowaoksen mindereid.

Bekend'eid[bewerk | brontekst bewerken]

't Durp is in Honharije bekend om zen uut 1740 stamm'nde monumentaole kattelieke kerk en de volksdanse, de Ecseri lakodalmas, oftewè Ecserse boernbruiloft. De kerke, de danse en de mythischen eike staen aollemille in 't waepen van Ecser.

Zustersteed'n[bewerk | brontekst bewerken]

't Durp Ecser ei twi zustersteed'n, naemelijk: