Naar inhoud springen

Cnidaria

Uut Wikipedia
Cnidaria
Radianthus ritteri
Radianthus ritteri
Taxonomische indeêlienge
Riek: Beêsten (Animalia)
Stamme
Cnidaria

De netelbeêsten (Cnidaria) zien een stamme uut de superstamme van de Radiata die a voe 't hroste deêl besti uut kwall'n en blombeêsten. De ribkwall'n worn echter nie onderverdeêld onder de netelbeêsten. Alle netelbeêsten leven in 't waeter.

Anatomie[bewerk | brontekst bewerken]

Netelbeêsten zien in feite nie meêr as een soppig zakje mie een mond. Rond der mond zitt'n de beruchte tentaokels, wiran netelcell'n an zitt'n, hespecialiseêrde cell'n die an bie anraekieng harpoentjes wigschieten. Dit wor hebruukt om proôien te vang'n, die an deur de harpoentjes verlamd worn. Netelbeêsten beschikk'n over een maehe, een opperuud, een zenuwstelsel, mè z'èn hin anus.

Jonge[bewerk | brontekst bewerken]

Een jonge kwal za'j nie ziene as een kwal, wan jonge kwall'n zien allaen te ziene in de vurm van een poliepe. Poliep'n zitt'n vast an de hrond en der mond en der tentaokels steekn de lucht in. Kwall'n direntehen drieven mie de stroômieng mee, ze kunn'n nie tehen de stroômieng in zwemm'n. Ze plantn der eihen zowè heslachtelijk as onheslachtelijk voe.

Taxonomie[bewerk | brontekst bewerken]

Tot de stamme van de Cnidaria be'oôrn koraolen, kwall'n en zeêanemoon'n. De volhende klassen be'oôrn tot de netelbeêsten: