't Ouwedurp

Uut Wikipedia

't Ouwedurp of Oudsdorp (Nederlands: Oudedorp / Oudsdorp) is een buurtschappe in de hemeênte Middelburg mit 55 inweuners (2023). t'Is elege an de Sint-Jooslandstraat.

Naemseschiedenisse[bewerk | brontekst bewerken]

De buurtschappe leit in de Oud-Sint-Jooslandpolder. 't Wier in 1631 esticht onder de naeme "Sint Joôsland". Nae de opriechtienge van't durp Nieuw- en Sint Joôsland in de Middelburgse Polder, wier Sint Joôsland steeds vaeker 't Ouwedorp enoemd. In 1816 wiere de ambachten Sint Joôsland en Nieuwland saemenevoegd. Zô ontstoeng de hemeêntenaeme Nieuw- en Sint Joôsland. Dizze naeme wier laeter de officiële naeme van't oôfddurp Nieuwland. Iernae kreeg de buurtschappe officieel de naeme 't Ouwedurp.

't Ouwedurp ei nooit echt kunnen groeie. A in de zeventiende eêuwe wier de kêrrek van de gezaemelijke polders in Nieuwland eplaetst, wì bovendien't aeventje voh de verscheië polders wier aneleid.

Vohstraetdurp[bewerk | brontekst bewerken]

Oudedorp

't Ouwedurp is een vohbeêld van'n vohstraetdurp, een durpsvurme die vooroal vohkom in de inpolderiengen in Zuudwest-Ollan. Typerend is in dit geval de aekse liggienge van de Sint-Joôslandstraete op de Boômdiek/Binnendiek. 't'Ebied tun westen van d'n diek was oorsproenkelijk een zieaerem van de Honte nì't aevenkanoal van Middelburg.

Lienks nae buten[bewerk | brontekst bewerken]