Overleg:Dirk I van 'Olland

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uut Wikipedia

Verwarrende bronnen[brontekst bewerken]

Het kan zijn dat er verschillende graven met de naam Dirk zijn samengevoegd tot Dirk I. Dit is goed mogelijk, omdat men het in die tijd nooit over een Dirk de zoveelste sprak, maar gewoon over Graaf Dirk. De geschiedenis rond de eerste graven van Holland is pas rond 1290 voor het eerst door Melis Stoke opgeschreven. De schrijver gebruikte hiervoor teksten die door de monniken van de abdij van Egmond waren bewaard. Omdat de monniken pas tijdens het bewind van Dirk II de nonnen vervingen, moet men er van uitgaan dat de informatie op deze (inmiddels vergane) documenten, door overlevering is verkregen.

Volgens een akte gedateerd op 922/923 zou Dirk I na een regering van 40 jaar in 922/923 zijn overleden. Dit zou betekenen dat hij Gerolf in 882 zou zijn opgevolgd. Het staat echter vast dat Gerolf in 889 nog een goed in eigendom kreeg. Gerolf is waarschijnlijk pas in 895 of 896 overleden.

Dirk I bis (rond 89? - 939)[brontekst bewerken]

Vast staat dat Dirk II in 988 is overleden. Als Dirk II zijn vader al in 923 is opgevolgd, dan zou dat betekenen dat hij niet minder dan 65 jaar heeft geregeerd, wat zeer onwaarschijnlijk is. Daarom gaan historici er van uit dat er nog een Dirk geweest moet zijn die de naam "Dirk I bis" heeft gekregen. Er is geen bron die het bestaan van deze hypothetische extra Dirk bevestigt.

Dirk I bis zou getrouwd zijn met Gerberga van Hamalantde. Mogelijk was hij in 939 betrokken bij de Lotharingse opstand tegen de Duitse Koning Otto I. Hij zou dan bij deze opstand in de slag bij Andernach begin oktober van dat jaar gesneuveld moeten zijn.

_________________________________________________________________________________________

  • Stuk vreemde en verwarring schoppende tekst uit de Ned~~ artikel geknipt, later eens naar kijken, Henk K 07:39, 12 juli 2007 (UTC)