Berrehe op Zoom

Uut Wikipedia
(Deurverwezen vanaf Berrehe op Zoôm)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Liggienge van Berrehe op Zoom in Noord-Braebant
Gemeênte Berrehe op Zoom
Grote Mart
Sint-Gertrudiskerke
Markiezenhof
Gevangenpoorte
Stad'uus van Berrehe

Berrehe op Zoom of Bergen (Ollans: Bergen op Zoom) is een stad en gemeênte in westelek Noord-Braebant. De stad ao zo'n bitje 53.000 inweuners (2021) en de gemeênte 67.513 inweuners per 1 jannewari 2021. Berrehe op Zoom is voe delen van Zeêland van belang as verzurgiengsstad. Vooral Tole is voe vee voorzieningen an'eweze op Berrehe. Berrehe op Zoom wier in de 18e eeuw veroverd deu Frankriek en deerom is die naem ok bie'eschreve op de Arc de Triomph in Parijs.

De stad leit half op de Braebanse Wal en half in de voorliggende polders. Een deel van de nieuwbouwwiek Bergse Plaet is veroverd op de Oôsterschelde, al is nae de anleg van de Oesterdam en de Markiezaotskaoi de stad of'eslote van de rest van de Oôsterschelde. Dit stik waeter hiet noe Markiezaotsmeer. De binnenstad van Berrehe ao vee kroegjes en terrasjes en is in 2009 verkoze toet beste binnenstad van Nederland. Bezienswaerdig is onger meer 't staduus.

Verkeer en vervoer[bewerk | brontekst bewerken]

Berrehe op Zoom liet an de A58, wa voo de bereikbaorheid vanuut wes'en (Vlissienge en Middelburg) en oôs'en Rozendael) zurgt. Vanuut het noor'n (Rotterdam) is Berrehe op Zoom bereikbaer via de A4. Ok Antwerpen is via deze wegt snel bereikbaer. Net onger de stad leit 't knoôppunt Markiezaot, tussen de A4 en de A58. Berrehe op Zoom ao een stasjon an de Zeeuwse lijn.

Weêtjes[bewerk | brontekst bewerken]

  • Deur GroenLienks in de Zeêuwse Staeten wier in 2010 e'opperd om Berrehe op Zoom mar bie Zeêland te voehe.

Stadskaert[bewerk | brontekst bewerken]

Kaertbeêld van de stad Berrehe op Zoom in 2012:

Bergen op Zoom-topografie.jpg

Lienk nae buten[bewerk | brontekst bewerken]