Wullem II van 'Olland

Uut Wikipedia
Hi nae: navigaotie, zoeken
Wullem II van 'Olland
Wullem II van 'Olland
Leven
Gebore feberwari 1228
Hoogwoud
Gesturve 28 jannewari 1256)
Vaoder Floris IV van 'Olland
Moeder Aleid van Gelre
Trouwe
daotum -
partner Elisabeth van Brunswijk
guus 1 - Floris V van 'Olland
Graef van 'Olland en Zeêland
Periode 1234 - 1256
Vòganger Floris IV van 'Olland
Opvolger Floris V van 'Olland
Konienk van 't 'Eilige Roômse Riek
Periode 1254 - 1256
Vòganger Koenraod IV van 't 'Eilige Roômse Riek
Opvolger Richard van Cornwall
Armoiries Hollande.png
'Uus 'Olland

Wullem II (feberwari 1228 - Oôgwoud, 28 jannewari 1256) was graef van 'Olland en Zeêland (1234-1256) en konienk van 't Eilige Roômse Riek (1248-1256). As graef van 'Olland vurm'n d'n 'n sterk bondhenoôtschap mie Braebant tegen Vlaondere.

Zen komm'n an de macht[bewerk | brontekst bewerken]

Wullem II was de zeune van Floris IV en Machteld van Braebant. Op de leeftied van zeven jaer volhen die zen vaoder op, toen a deze in 1234 bie een toernooi in Frankriek om 't leven kwam. Een broer van zen vaoder, die a ok Wullem eêten, en laeter nog een Otto, traoien op as rehent'n.

Zen doôd[bewerk | brontekst bewerken]

Tiedens zen reheêrieng voern Wullem II verschill'nde oôrlohen tehen de West-Friezen. Tiedens eên van deze tochen tehen ulder zak'n die bie Oôgwoud deur 't ies van 't Berkmeer. De West-Friezen ondekk'n um en vermoôrn um. Naedan ze ondekt an dan ze de konieng an edoôd, wier Wullem II behraeven onder den 'aerdplaete van een boedderie in Oôgwoud. Pas in 1282 wier zen liek deur zen zeune Floris V terugevon'n, Oôgwoud was toen a eplunderd en voe een hroôt deêl uutemoôrd. Ie wier behraeven in den Abdie van Middelburg.