Zuudurpe: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
45 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
[[plaetje:Voorgevel - Zuiddorpe - 20225401 - RCE.jpg|250px|rechts|thumb|Durpsplein in [[1967]]]]
[[plaetje:Zuiddorpe 1866.gif|250px|rechts|thumb|ZuudurpeSiedurpe in [[1866]]]]
'''Siedurpe''' of voe Zeêuwen boven de Onte: '''Zuudurpe''' (Ollans: ''Zuiddorpe'') is een plek in [[Zeêuws-Vlaonderen]], in de [[Terneuzen (gemeênte)|gemeênte Terneuzen]] korte bie het [[Kanaol van Gent nao Terneuzen]] en de Belse meête. De naom ZuudurpeSiedurpe komt van de zuujeleke lihhieng ten opzichte van de stad [[Aksel]], zoas Wesdurpe ten wes'n van Aksel lei. In de [[Tachentigjaorige oôrlog]] bleef ZuudurpeSiedurpe nog lange Spaons. Pas in [[1646]] ist deu 't Staotse leher veroverd. Toet an 1970 wast een eihe gemeênte. ZuuddurpeSiedurpe eit zo'n 950 inweuners.
 
==Verhaol uut ZuudurpeSiedurpe==
Mijn vadere was 'nen perser. Altijd was hij op zoek naar 't wild, of naar de visch, of naar 't geveugelte, en of dat nou mocht, of dat het nie mocht, daar vriegen die menschen niet naar.
In den winter ging hij, als 't gebeurde dat er geen werk was, putters en sijzen en vinken gaan vangen met lijmstokken in het schorre, in den zomer ging hij gaan visschen in alle waters waardat visch in zat, en in t achterjaar en in den winter zette hij stroppen voor de hazen en voor de kernijnen. Ze kenden hem daar allemaal voor, maar 't waren toen ook allemaal persers en stroppers, al wat in de strooien huizekes van de Zwartenhoek weunde
't Moet dan in den tijd geweest zijn van de [[Belse opstand|Belze revolutie]] of daaromtrent, want er lagen Hollandsche soldaten op Eversdam. Met die soldaten is 't begonnen. Daar stonden toen 's nachts overal schildwachten, op den Dam, en in de Verkorting, waar toen nog een ophaalbrugge was, en ook aan de Liende, omdat ze bang waren dat de muiters over ZuudurpeSiedurpe 't land hier zouën binnenkomen
Op 'nen laten avond, diep in 't achterjaar, kwam mijn vadere van ZuudurpeSiedurpe af, van zijn nonkel Guust, die dien avond gestorven was, en hij kwam al de Liende naar [[Wesdurpe]] gegaan. Aan de Liende stond 'nen schildwacht, en die deed mijn vadere stilstaan. Hij moest zeggen, wie-dat hij was en waar-dat hij vandaan kwam, en waar-dat hij naar toe ging. En hij moest ook zijn papieren laten zien, want in dien tijd moest iedereen 'nen pas hebben. Toen vroeg de schildwacht nog, waarom of hij zo laat opgang was.
"'k Heb gewaakt bij mijn nonkel, en die is over een ure gestorven," zei mijn vadere, die danig verschrokken was en ongeduldig begon te worden, "en laat mij nou gaan, of zijt-je van zin om mij hier te houën?" Hij liet hem dan gaan, maar hij was wat verschrokken van al dat gedonder, en wat kwaad ook, en daarom stapte-n-hij nog eens zoo zeere als anders, toen hij aan de Batterij kwam.
Daar stonden toen nog geen huizen en de weg was er slecht, bezonder omdat het den dag tevoren nog vele geregend had. En denk dan eens: midden in den nacht, een lucht met zware wolken, en een weg vol plassen, en more! Mijn vadere had zijn werk om den weg te zoeken, en als hij geenen penser geweest was, dan had hij het nooit kunnen doen. Maar dan zou hij ook wel slimmer geweest zijn, en op ZuudurpeSiedurpe gebleven zijn tot den anderen dag.
Maar ineens, met dat hij in 'nen plas getrapt had en de more uit zijn klompers goot, stond er een wijf nevens hem en vràeg: "Ga je mee?" Mijn vadere peinsde er direct op, dat het de dame van de Batterij was, en 't kwam zoo uit ook. Ze pakte-n-hem vast om hem mee te nemen.
—"Waar naar toe?"
En vervloekt was hij, en vervloekt bleef hij, en wij zijn ook vervloekt. Wij zijn allemaal arm, arm als de luizen, en mijn vadere heeft op Westdorpe geen vrouw kunnen krijgen, en wij ook niet. Mijn vadere heeft ons moedere moeten gaan zoeken op [[Assenede]], waar van dat alles niks bekend was, en ik heb er eene gevonden onder Absdale, ze is bang van duvel of hel, en ze noemt dat allemaal ruttepatut van die dame en ze gelooft er niet aan. Maar ze heeft het ook niet meegemaakt 'lijk ik.
 
==Geboor'n in ZuudurpeSiedurpe==
* [[Marie-Cécile Moerdijk]] ([[24 meie]] [[1929]]), zangeres en schriefster
* [[Carlos Moerdijk]] ([[13 maerte]] [[1945]]), pianist
461

bewerkingen

Navigatiemenu