D'n Vliegende 'Ollander: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes verwijderd ,  11 jaar geleden
tael
(tael)
'''D'n Vliegende 'Ollander''' is 'n spôôkschip da in d'n buurt vàn [[Kaap d'n Hoeie Oop]] rond zou vaor'n. D'n sage vertelt da 't schip op PââsochtPaesocht'nd in 't jaor 1676 uutvoer en volgens overlêvering'n verdwêên in 'n storm. [[Richard Wagner]] baseerde laoter d'nopera ''Der fliegende Holländer'' op dêze legende.
 
Gerucht'n doen stêêds de ronde da "D'n Vliegende 'Ollander" uut [[terneuzenTerneuzen (plekke)|Terneuz'n]] afkomstig zou ziinzien. Mee naome in [[Zeêland]] wordt het volgende verhaal verteld.
 
''Er was eens een zekere Kapitein Willem van der Decken die eigenaar was van een schip. Hij woonde in Terneuzen en stond bekend als een moedig man. Maar op één van zijn zeereizen, zo rond het jaar 1676, is hij spoorloos verdwenen. Men verhaalde dat Van der Decken op weg was naar Indië toen er bij Kaap de Goede Hoop plotseling een hevige storm opstak. De stuurman gaf de kapitein het advies om de storm af te wachten. Maar de kapitein ontstak in razende woede: hij slingerde de stuurman over de reling en gooide zijn Bijbel (die elke kapitein aoltied bie zich had) in het water. Ie greep de spaken van het stuurrad en riep: "Al zou God mij laten zeilen tot aan de jongste dag, de Kaap zal ik ronden!" Nadat hij dit gezegd had, viel er een doodse stilte: de storm ging liggen en de golven bedaarden. Er klonk een stem uit de lucht: "Willem van der Decken, gij zult moeten zeilen tot aan de jongste dag!" De bemanning van het schip stierf één vò één en kapitein Van der Decken bleef alleen over de zeeën rondzwalken. Bij noodweer rond de Kaap meenden zeelieden soms een schim te zien van het spookschip met kapitein Van der Decken verbeten achter het stuurrad.''
 
'''Naom'''<br />
Dàn ist'r nog 't vraogstuk van d'n naom. Wa is d'n echte naom van 't schip? Men mag d'r vanuut gaon da Vliegende 'Ollander 'n biinaombienaom is omdat 't 'n 'Ollands schip zou ziin en omdat men 't immers tegen de wind in over d'n golven zag 'vliegen'. 'n Mogelijke naom is ''De Falkenberg'' mao die wordt oek verbonden aon d'n kap'tiin of de stuurman die hij overboord sloeg.
 
== Bron ==
458

bewerkingen

Navigatiemenu