Plaetje:Zwaakse-weel.jpg

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uut Wikipedia

Zwaakse-weel.jpg(500 × 375 pixels, bestandsgroôtte: 45 kB, MIME-type: image/jpeg)

Dit bestand kom von Wikimedia Commons en kan oôk in aorre project'n gebruukt worr'n. De pagina mè de bestandsbeschrievienge wòdt hieronder weergegeev'n.

Saemenvattieng

Zwaakse Weel

De Zwaakse Weel is een van de grootste natuurgebieden in de Zak van Zuid Beveland. Ooit was de Zwake een druk bevaren getijdenkreek tussen de Honte, de Westerschelde, en het Veerse Gat. Na de inpoldering bleef er weinig over van deze dynamische zeearm.

Natuurmonumenten werkt de laatste jaren hard aan natuurherstel en herinrichting. En dankzij de aanleg van nieuwe wandel-, ruiter- en fietspaden is het gebied nu voor streekbewoners en toeristen toegankelijk.

De Zwaakse Weel biedt volop ruimte voor natuurbeleving. Tijdens de wandelroute van 7 kilometer (zie rechterkolom) loopt u rond de oude kreek en de omliggende gras- en rietlanden. Grazende schapen, koeien en paarden zorgen voor een rustieke plattelandssfeer.

Tijdens de gele wandelroute komt u langs oude akkertjes. Deze zijn gezaaid met, zoals dat vroeger ging, ongeschoond graan. Ongeschoond betekent dat er nog zaad van andere planten zoals akkeronkruiden tussen zitten. Op dit akkertje staan in de zomer oude gewassen als graan, rogge of spelt. Tussen de wuivende halmen staan de kleurige kruiden zoals de klaproos, bolderik en naakte latyrus in bloei. Een deel van het gewas wordt geoogst, maar er wordt expres een deel laten staan. Zaadetende dieren zoals de patrijs en de leeuwerik maken hier dankbaar gebruik van.

Aan de noordwestkant van de Zwaakse Weel is een ouderwetse hoogstamboomgaard. Hier staan onder andere appel-, peer-, noten- en kersenbomen van verschillende rassen. Samen met Stichting Landschapsbeheer Zeeland onderhouden we de boomgaard. Tijdens de wandelroute loopt u hierlangs. Ga vooral even ‘naar binnen’ en pluk wat fruit. De rasters staan er voor de schapen.

Natuurmonumenten heeft de oude, verzande kreek op sommige plaatsen open gegraven en uitgediept. En het waterpeil is omhoog gegaan. Watervogels profiteren zo van een groter wateroppervlakte. In samenwerking met het waterschap is de waterkwaliteit verbeterd. Nieuwe grond rond de kreek is omgevormd tot natuurgebied. Natte graslanden, rietkragen en bloemrijke hooilanden zijn terug. De weiden en rietkragen zijn een aantrekkelijk gebied voor vogels. Kleine karekiet, rietzanger, steenuil en bruine kiekendief voelen zich prima thuis in het gebied. In het brakke vochtige grasland groeien zeebies en zeegroene zegge.

De Zwaakse Weel is drie keer zo groot en voor de toekomst beschermd. Natuurmonumenten hoopt meer grond aan de natuur te kunnen teruggeven. Die inspanning is nodig. Vitale natuur is in ons volgebouwde land lang niet overal meer vanzelfsprekend. Zeeland en de Zwaakse Weel in het bijzonder bieden compensatie aan planten en dieren. In de Zwaakse polders broeden bedreigde weidevogels als tureluur en kievit. Er wordt gewerkt aan een landelijk netwerk van aaneengesloten natuurgebieden, de ecologische hoofdstructuur. De Zwaakse Weel valt hieronder.

Een groep vrijwilligers helpt met het beheer van de Zwaakse Weel. Voorbeelden van hun werkzaamheden zijn: knotten van wilgen, hooien en onderhoud aan de paden. Dankzij hun inzet wordt er veel werk verzet en de natuur nog beter beschermd.

meer informatie op: www.natuurmonumenten.nl

Beschrijving
Nederlands: Zwaakse Weel.
Zeêuws: De Zwaekse Weêl in de Zak van Zuid-Beveland.
Datum 11 oktober 2007 (originele uploaddatum)
Bron Verplaatst vanaf nl.wikipedia naar Commons.
Auteur Phernambucq op de Nederlandstalige Wikipedia

Licentie

Public domain Dit werk vrijgegeven in het publieke domein door de auteur, Phernambucq op de Nederlandstalige Wikipedia. Dit is wereldwijd van toepassing.
In sommige landen is dit wettelijk niet mogelijk; in die gevallen geldt:
Phernambucq staat iedereen toe dit werk voor eender welk doel te gebruiken, zonder enige voorwaarden, tenzij zulke voorwaarden door de wet worden voorgeschreven.

Oorspronkelijk uploadlogboek

De oorspronkelijke beschrijving van deze afbeelding stond hier. Alle volgende gebruikersnamen verwijzen naar nl.wikipedia.
  • 2007-10-11 18:34 Phernambucq 500×375×8 (46382 bytes) {{Information |Description=Zwaakse Weel bij Kwadendamme |Source=M.Phernambucq |Date=08-10-2007 |Author=M.Phernambucq |Permission=M.Phernambucq |other_versions= }} <!-- VERPLICHT: Vergeet niet een licentie te selecteren EN een auteur EN een bron in te vull

Bijschriften

Beschrijf in één regel wat dit bestand voorstelt

Items getoond in dit bestand

beeldt af Nederlands

11 okt 2007

Bestandsgeschiedenisse

Klik op 'n datum/tied om 't bestand te zien zoas 't van d'r tied woas.

Datum/tiedMiniatuurOfmetiengenGebrukerOpmerkienge
hudige versie19 okt 2007 10:32Miniatuuraofbilding vò de versie von 19 okt 2007 om 10:32500 × 375 (45 kB)File Upload Bot (Magnus Manske) {{BotMoveToCommons|nl.wikipedia}} {{Information |Description=''no original description'' |Source=Originally from [http://nl.wikipedia.org nl.wikipedia]; description page is/was [http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Image%3AZwaakse-weel.jpg here]. |D

Dit bestand òdt op de volgende 3 pagina's gebruukt:

Globaal bestandsgebruik

De volgende andere wiki's gebruiken dit bestand:

Metadata