Overleg:Fries

Uut Wikipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik ben geen Zeeuw, vandaar dat ik in het Hollands typ, maar ben wel Fries en de bewering dat de schriftelijke kennis van het Fries vooruit gaat en het dagelijks gebruik achteruit. Dit is compleet tegenstrijdig met wat ik dagelijks constateer. Het dagelijks gebruik gaat vooruit, de schriftelijke kennis achteruit. Ik moet er wel bij zeggen dat de achteruitgang van de schriftelijke kennis lijkt af te nemen en misschien zelfs in de toekomst tot een keerpunt komt. De laatste tijd begint het Fries ook het internet te "veroveren" waardoor meer Friezen met Fries schrift in aanraking komen. 83.117.225.78 18 nov 2007 14:18 (UTC)

(ich bön génne Zeeuw, daorom typ ich op 't Limburgs) Sjiek, meh 't aantal spaekers zak waal nog. --Ooswesthoesbes

Dat klopt inderdaad. Er wordt steeds meer (vernederlandst) Fries gesproken maar juist minder geschreven. Ook wát dan op internet geschreven wordt klopt vaak niet met de wat ingewikkelder orthografie ten opzichte van het Nederlands. (Dat het ingewikkelder is komt door het bredere klankenpalet dat in het Fries ter beschikking gesteld wordt.)

Verder vind ik de uitleg van het Fries op deze pagina een mooie, duidelijke en klare omschrijving. Mijn complimenten.

Zelf zit ik niet dagelijks tussen de Friezen, maar naar mijn idee beheerst de oude generatie de schrijftaal nauwelijks, terwijl juist zij het meeste Fries spreken. Bij de jongeren is het gebruik van het Fries volgens alle onderzoeken het laagst, maar die leren, anders dan de generaties voor hen, het Fries op school schrijven. Ik ben natuurlijk bereid die bewering eruit te halen/ aan te passen maar dit is wel de indruk die ik uit de beschikbare bronnen krijg. Steinbach 30 dec 2007 14:58 (UTC)