Jeruzalem

Uut Wikipedia
Klaegmure
Heilig grafkerk
Gezicht op de ouwe en de nieuwe stad
Mosje Lion is de tehenwoordihe burhemeêster van Jeruzalem

Jeruzalem (Hebreêuws: ירושלים Jeroesjalajim) is d'n oôdstad van Israël. De stad tellende 936.000 inweuners in 2019. De stad was de ouwe oôdstad van het koninkriek Israël, nae de scheurieng de oôdstad van het koninkriek Judea en laeter van het Latijnse Koninkriek Jeruzalem. Het is ien van de mist omstreë gebieden ter weareld. As een duuzenden jaeren ouwe stad is ut een baekermat van 't jodendom en 't christendom, en worre de stad deu volgelingen van deze tweê religies en deu de islam as heilig beschouwd. Ondanks de anslaegen die er gereheld plaesvinde, trekt de uut natuursteen op'etrokken stad jaerlijks honderdduuzenden pelgrims en aore toeristen.

Bekende bezienswaerdigheën binne de Klaegmure in de Rotskoepel op de Tempelbêrreg. Sins kort is de Hurva Synagoge die in 1948 deu Araobieren wier verwoest wee opgebouwd.

In 1948 wier de ouwe stad veroverd deu Jordaonië. Niemand op de waereld die d'r wat van zei. Totdat Israël de stad terugveroverende in 1967. In 1980 wier Jeruzalen de oôdstad van Israël, weernae vee lan'n over Israël 'ene viele. De VN (aoltied partijdig) veroordelende Israël.

De Knesset, het parlement van Israël, stit in Jeruzalem.

Burhemeêsters[bewerk | brontekst bewerken]

Externe verwiezingen[bewerk | brontekst bewerken]