Naar inhoud springen

Albert Einstein

Uut Wikipedia
Albert Einstein, 1921

Albert Einstein (Ulm, 14 maerte 1879 - Princeton, 18 april 1955) was nen Duuts-Zwitsers natuurkundige en uutvinder. Ie wor meesttieds ezieje as eee van de belangriekste natuurkundigen uut de geschiedenisse, naest Sir Isaac Newton.

Einstein was vooral bekend van de beide rellativiteatstheoriejen: de spesjale rellativiteatstheorie uut 1905 en de algemene rellativiteatstheorie van 1915 en deeropvolgende joeren.

Hie kreeg de Nobelpries voh Natuurkunde in 1921 voh z'n verkloaring van 't foto-elektries effekt en ok z'n beschrieving van de Brownse beweging was 'n belangrieken deurbraek. Vadder heit um nog eschreven over kwantummechaniek, Statistiese Thermodynamiek, kosmologie, theorie over straeling (fotonen en de theorie achter de laser) en de veldentheorie.

om um te eren ao ze 'n eenheid in de fotochemie naer um eneemd; 'n Einstein. Een einstein is geliekweardig an 't Getal van Avogadro voh fotonen. 't Chemiese elemeant einsteinium is ok noar um 'enoemd en ok de Einsteinreenk in de staerrekunde en 't Einsteincoëffisjent in de optiek.

Albert Einstein wier in ne Joodse femilie 'eboren in 't Duutse Keizerriek. Deerna weunde um in Itâlië, Zwitserland en t toenmaelige Oostenriek-Honharije. In 1933, toe-a Adolf Hitler in Duutland an de macht kwam, verhuusde um nae de Vereênigde Staeten. In 1955 was 'n uut de tied.

Lienks nae buten[bewerk | brontekst bewerken]